Friday, 12 September 2014

: : soalan UPSR bocor?

satu masalah demi satu masalah timbul . haiihh . UPSR ohh UPSR .
aku tak hairan sangat kalau soalan exam ni bocoq .
memang setiap tahun ada ja yg bocoq . percaya la kata aku ni .
memang inilah hakikat dia .
cuma kali ni terlalu teruk sehinggakan jawapan pun ada diupload dalam laman web .
tataw nk cakap macam mana dah .
rasa geram sangat kat sapa yang p bocoq kan tu .
dah dapat tu p sebaq kan merata2 . maklum laa , zaman dah moden .
semua nya dihujung jari . tekan ja , habis satu Malaysia taw .


aku paling kesian kat budak2 yg amek UPSR , parents dan cikgu2 .
itu pun cikgu2 yang jujuq laa . yg tataw langsung pasai soalan bocoq ni .
cikgu yang ingin anak murid dia berjaya TANPA MENIRU .
serius aku habaq , kesian sangat dengan depa .
disebabkan ada pihak yang pecah amanah utk menjaga soalan UPSR , habis semua budak2 tahun 6 kena ulang balik paper depa .
setakat ni paper yang kena ulang , paper Sains dan English .
untuk paper Matematik dalam siasatan lagi  .
dan aku tetap rasa semua paper bocoq . macam bakal kena ulang semua paper ja .

aduyaaiii , hmpa ingat budak2 ni patung yg tak dak perasaan ?
punya semangat depa belajaq , kelas tambahan sana sini .
berdegup jantung budak2 tu nk jawab soalan exam UPSR .
then tetiba dapat arahan kena jawab balik soalan pada minggu lain .
der , apa perasaan depa der ? 
nah baca artikel ni > 

itu baru untuk murid2 yg jawab exam tu .
macam mana plak hati perasaan parents budak2 yang amek UPSR tu ?
siang malam duk pikiaq pasai anak dia nak amek UPSR .
hntaq p tuisyen sana sini nak bg anak boleh menjawab soalan .
apa perasaan depa ? hampa ingat depa tunggul kayu ?
pikiaq laa sikit wahai orang yg bocoq kan soalan .

cikgu2 pun sama letih taw bila jadi macam ni .
kalau hmpa nak taw , setiap hari ada ja program kena buat utk anak murid dia .
kelas tambahan la , gerak gempur laa .
hmpa ingat cincaaiii ?
hmpa ingat cikgu2 ni makan tidoq ja ka ?
then dapat soalan bocoq bgtaw anak murid ?
tolong laa , aku cakap ni sebab aku dalam bidang perguruan .
letih der cikgu2 bila jadi macam ni .

aku pun tataw nak salah kan sapa bila jadi macam ni .
mungkin ada cikgu yg takutkan prestasi sekolah jatuh .
then sanggup buat benda2 macam ni .
bila keptusan jatuh , sekolah akan kena marah dgn PPD .
PPD plak kena marah dengan JPN .
JPN plak kena marah dengan KPM .
haihhh , berkesinambungan plak bila cerita macam ni .
no komen laa bab ni . lantak hampa laa .
berkemungkinan ada jugak sekolah yg duk kejaq sekolah kluster bagai nya .
maklum laa , bila sekolah taraf kluster , dapat peruntukan kewangan byk .
tapi still no komen bab ni . sekali lg lantak hampa laa .

cuma aku rasa terkilan sangat sapa yg pecah amanah ni .
moga orang yg pecah amanah ni dibukakan pintu hidayah buat nya .
amiiinnn .


NotaKakiMaki : nak amek UPSR lagi boleh ? itew muda lagi . hihi .

2 comments:

Iris Jasmine said...

tiap kali ada ujian besar mmg akan jadi camni. mesti ada soalan bocor. hairann sape yg punya keje sanggup buat mcm ni. bknnya menyenangkan murid2 semua, tambah menyusahkan lagi la adaa.

Junkyo No Hikari said...

tapi time ada soalan bocor dulu, sy tak amek tau sgt...

hurmm tak faham org yg suka sgt nak bocorkan soalan..

ni ibarat nak menjadikan seseorang tu bodoh bukan ank bagi pandai..

exam utk menguji.. ye dak.. adehhh...

menyusahkan betul le, camne leh bocor..

my sis cakap budak darjah 5 ada tolong2 susun kertas UPSR, tatatau kowt macam tu pun boleh bocor?? tapi boleh ke student lain pegang UPSR exam paper??? seriously??