Monday, 26 December 2011

: : blog kena hack~

: : perghhh . memang terkejut beruk dibuat nyaa . kecut dibuatnyaa .



tetiba ja kena hack . er ,bukan blog aku yg ni . tapi blog aku satu lagi .

aku taw , blog tu bukan ada apa2 pun . cuma blog perkongsian ilmu saja . tapi kenapa perlu hack blog tu ?

salah ka aku brkongsi ilmu dengan orang lain ?

lebih-lebih lagu ilmu yang brmanfaat utk semua . .



emmm .

 aku tak marah . geram pun tak da . cuma aku agak terkilan jugak laa .



blog tu memang aku buat khas utk kongsi pndapat . apa2 ilmu atau maklumat , aku akan share kan ke blog tu . bak kata orang "sharing is caring" . kan ?

so , aku seperate kan antara blog peribadi dengan blog prkongsian maklumat .


ni dia blog aku masa kena hack >



masa kena hack .


then , aku p laa ke page yg depa suruh tu . utk mintak balik blog yg depa hack tu .

x lama lepas tu , depa bagi balik blog tu . kalau kita mohon cara baik , baik jugak laa cara depa pulang balik .


depa mintak 2 minit utk pulang kan .
    dalam masa tu , aku nak tgk laa apa yg jadi sebenarnya dkt blog yang kena hack tu .



depa cuma amek coding  blog rupanya . *klau x silap aku laa .



walaupun macam tu , sebenarnya agak bahaya juga laa sebab depa dapat hack blog kita .

macam mana leh masuk kalau tak kantoi password kan .

msti dah kantoi . .



x lama lepas tu , depa wat kembali seperti biasa .



motif kena hack memang aku tataw .

tapi aku terhibur jugak laa . mengingat kan aku supaya lebih berhati-hati laen kali .

ni kira baguih jugak laa sebab dapat balik blog tu .


ni link blog aku satu lagi . segala prkongsian maklumat dan ilmu aku post kan dalam blog ni >




*P/S : hati-hati laa dalam berinternet sekarang ni .


mudah sangat nak kena hack . lagi2 facebook tu . gambaq duk tayang sana , tayang sini . dah kena hack , baru menyesaii tak sudahh .

24 comments:

Muhd Ashraf Muizz said...

hahah.. tah papa la dorang nie

atiqah~ said...

memang sekarang byk hack2 tu..emm.. bahaya2.. ~

: : sang drama king : : said...

: : ashraf > tak apa laa . nk wat cmna . :D

atiqah > hati2 yea . mmg bahaya skg ni . :)

SyamimiNazifa said...

sabar-II :D

Cik Sukielah said...

Sabar je la.. mmg skrg nie byk sgt hack2 nie... ntah pape la niat dorg nie.. aishhh...

: : sang drama king : : said...

syamimi > mmg sabar pun . x marah lg pun . :D

: : sang drama king : : said...

cik sukielah > yup . tataw laa ap motif nya . x wat salah pun kna hack . bhya sgguh .

★ aIsyaH ★ said...

ish..takutnya..~
xder keje laen k0t dy0wg ue..:)

: : sang drama king : : said...

aisyah > em , ok jugak laa dpt balik . bhya depa ni . hati2 . :)

::thexieza:: said...

uish!bahaye jgk ye..

Gadis mutiara_Solehah said...

Aish,seram nya,harap dihauhkan ..Amin^^

X.m.i.n.t.o.o.X said...

same laa, bengang btul, care sgt konon =,="
skjap jd uztaz, skjap jd raja drama eh?:p
anyways. .sabaar je la. .

ChiLaBaey's Spot said...

Saya pun sama kena hack 4 hari lepas dengan org yang sama... PAssword kita pun dia ubah.... So sekarang ni mudah sangatlah budak2 hackers ni masuk blog2 kita... Ada apa2 tips tak untuk secure kita punya blog yer...??? Password dahlah susah, itu pun diaorang boleh masuk juga... Panik juga hari tu.... :(

: : sang drama king : : said...

::thexieza:: mmg bahaya skg ni . mcm2 bleh jd . jga la privacy elok2 . :D

Gadis mutiara_Solehah > aminn . harap x kena laa kt org laen jugee . :)

: : sang drama king : : said...

X.m.i.n.t.o.o.X : ohh , u terkena jugak ke ? heee . tu blog kwn sbnr nya . admin bersama . :D

ChiLaBaey's Spot > ohh . sy tak pasti pulak yg pasword kita pun depa tukaq . tapi nmpk mmg mudah laa depa nk hack kita kan . dah tukaq pasword pun rasa seram sejuk lg . risau leh kena hack lg . panik juga ari tu . . bhya btoi~

Cik Nurul said...

uih... bahaya2! giler lah.. kenapa nak hack bagai? menyusahkan orang aje.. haishh.....

: : sang drama king : : said...

cik nurul > nth laa . mybe depa sj suka2 kacau org . nmpk gaya nyaa mcm tu laa .

Nisa Greennnpanda said...

isy..apsal byk blog kne hack skrg?? tkut lak sy..huhu~..

hudahassan said...

perghhhh . giler ah . takot sey :(

: : sang drama king : : said...

nisa > mmg byk yg dah kena . tataw psai ap . :)

hudahassan > dah trkena ni , brtmbh takot ~ heee

Cik Mut Mut said...

mmber gagak pun dh kena ade ke patut die suh lkies fanpage die baru die bagi blog balik memey cari publisti murahan.

: : sang drama king : : said...

: :ha'a . mmg sj je tu :D

Miss Lovouis said...

Hai drama king ..
Kena hack memang mendewasakan kiterkan .

Btw , serik jugak bila da kena hack tu .

Alhamdulillah dia bg balik . =>

: : sang drama king : : said...

: : hehe . jga blog baik2 laen kali yea :D