Tuesday, 26 November 2013

: : ini ialah cuti !

: : akhirnya , selesai suda aktiviti aku utk sem ni .
boleh la aku kembali dgn blogging . wahhh !
last aktiviti > Jamboree International Johor .

banyak benda aku nk cerita pasai Jamboree ni .
memang tak sabaq nk cerita kt hmpa semua . 
macam lctrer aku cakap , mula2 kita puji dulu . lepas tu baru komen .
haha . idea yang bernas jugak tuu .
tapi masalah nya , aku tataw nk puji part mana .
tak pa , aku cuba cari jugak laa part yang boleh dipuji .

firstly , beribu-ribu tahniah buat Johor sebab berjaya mengadakan Jambori ni .
negeri yang cantek , aman makmur , dan indah permai .
okay , dah puji ni. masa utk komen plak . komen utk Jambori ni la .
sebab aku sndiri melalui Jambori ni .
komen aku ni juga boleh kata kan sama dgn komen cikgu2 yg bawak anak murid depa join Jambori ni .
tak sia-sia aku sembang dengan depa . hehe .

firstly , aku nak komen pasai tempat atau penginapan .
semua nya di luaq jangkaan aku dgn member2 aku semua .
hmpa bayangkan la masa aku sampai tu , ada camp site yang baru nak tolak tanah .
jentolak pun ada baru nk letak tanah merah .
dah la hujan waktu tu . bukan main becak , berlumpur , lecah .
lepaih tu suruh kami semua pasang khemah dekat lumpur tu .
gila tahap dewa sungguh . last2 nya kami cabut lepak kat pondok ja .
aku tataw laa kat camp site lain macam mana .

penginapan dah la jauh dengan tempat aktiviti .
aku brjalan pun dekat 10 minit macam tu baru smpai kt kawasan aktiviti .
itu kalau jalan laju . kalau jalan makan angin , 15 minit boleh jadi tu .
tak mau komen lebih2 pasai penginapan ni . 
nnti habis entry aku dengan komen pasai penginapan ja . HAHA .

kedua nya , aku nk komen pasai tandas dan ayaq . 
haaaa , ini la antara masalah terbesaq yg melanda Jambori ni .
ayaq dah la ciput , tandas plak sikit .
hmpa bayang sekali lagi , masa aku smpai baru nk wat tandas . 
sepatutnya , benda ni seminggu lebih awai dah siap .
mana boleh kita dah smpai , baru nak buat tandas .

orang dah la dekat 5 ribu yg datang . semua berebut nk guna tandas .
ada sekali tu aku kena tunggu dekat setengah jam nk guna tandas .
haihhh , jambori ni dah la peringkat antarabangsa .
ramai peserta luaq negara yang mai datang join jambori ni .
segan kita dgn negara lain bila jadi mcm ni .
okay , cukup plak bab tandas dan ayaq . bukak bab lain plak .

skg ni aku nk bukak part pengurusan plak .
yg ni aku nk rangkumkan pengurusan tugas , cafe , dgn aktiviti .
malaih nk cerita banyak . geram aku dgn pengurusan sini .
sebab nya bab tugas ni kami yg jadi urusetia . KAMI ?
yg tu aku tak kisah sangat . yg aku kisah pasai pa urusetia kena BAYAQ ?
dah la kena bayaq , lepas tu kena buat kerja . 
sepatutnya , urusetia ni dapat bayaran . bukannya kena bayaq .
hmpa p la mana2 pun , ada ka org nk buat kerja kena bayaq ?

cafe pun tak taw nk habaq macam mna . bau nya kemain lagi . 
dah la hidang makanan dekat situ , basuh pinggan pun dekat tepi tu ja .
memang bau nya menusuk hidung la . 

aktiviti plak tak seperti yg aku bayang kan .
aku tak berapa kisah sangat sebab aktiviti yg depa buat ni bukan utk org dewasa macam aku ni .
walaupun ada aktiviti yg nk sangat aku join . hehe .
tp aku kesian kt budak2 yg join aktiviti ni .
ada aktiviti yg kena bayaq kalau nk dapatkan point .
tak sangka depa buat macam ni .
trdengaq ada sorg budak tu sembang , "aku dah habis duit dah . tak ada duit nk beli makanan".
sebak ja aku dengaq . kesian dgn budak tuu .

wahhhh , kemain lg depa buat duit . masuk poket baik punyaa .
cuba hmpa kira , kalau nk naik basikal kena bayaq RM5 .
lepas tu , ada 2 ribu orang nk naik . haa , kira la brapa ribu depa dapat .
mudah kan buat duit . haihhhh .
cukup la tu aku komen ni . yg lain biaq aku pendam ja dalam hati .
malaih nk bukak cerita pasai Legoland , kecurian , budak2 yg sakit .
stop . noktah .

anyway , saja la nk post gambaq aku sekitaq Jambori ni .
muka senyum , tapi hati meronta nak balik masa tuu . HAHA .

wall climbing . ni ja laa aktiviti yg aku main . 

susah jugak rupanya nak panjat bnda alah ni . haha .

akhirnya , berjaya jugak . dgn pakai sluaq jeans nya . fuhh .


pengakap johor . naiss .

pameran yg budak skolah buat . okay laa . 

dgn org ghana . jauh tuu depa mai . sempat la sembang dgn depa .

terasa nk beli satu . ayah , nak satu ? HAHA .

dgn pengakap cambodia . 

letih buat kerja . *tp tak dihargai . krik krikk .

geng . terbaik dari kami . "sangat" . haha

lepaking dekat tmpt "scout got talent ."

satu2 nya gerbang khas JIJ .

aku rasa , cukup laa setakat sini ja aku komen .
kalau sembang , boleh la panjang2 . ni nk kena taip , malaih aku .
haha . hope depa akan buat post mortem laa .
terlalu banyak klemahan yg brlaku masa jambori ni .
cikgu2 pun pakat komen negatif ja masa sembang dgn depa .


NotaKakiMaki : menanti jambori sekali lagi ? kalau pintu hati terbuka~

9 comments:

zafirah nazri said...

tengok tengok gambar . nampak mcm best ja jambori nih . bila ingat balik apa yg di tulis . krik krik .

Scha Aryana said...

Scha pn p JIJ.. Hehe baru otw update entri pasal ni. sama ja komen2 kita kecuali part makan tu lah sebab tak terlibat. Ehehee so so jela jamb kali ni, perasmian ja boleh tahan gempak. Yang lain2 setakat okay jerr

Hafiza AizZawa said...

dulu pernah jugak join budak2 buat jambori nie.. tp bukan jd peserta.. sebagai wartawan sekolah..

Super Girl said...

lama betul faiz menghilang . hehehe . moto polis pun bantai jee naik :P

Affy Afiqah said...

dah lama laa tak join aktiviti camni, best tengok2 gambar faiz :)

BUNDA a.k.a KN said...

aktiviti yang sangat baik...

rose ami said...

jamboree septtnye sronok..huhu

Aisya Sensei said...

eh, join jgk ke ?
jdi scout@work bahagian apakah ?

Atika Baharudin said...

macam best je, macam seronok je :D