Thursday, 20 December 2012

: : holiday (hari kedua) !

sambungan episod lalu :

yeahh , bertemu kita dalam topik yang sama tapi di entry yg lain .

cewahhh . macam rancangan tv plak . HAHA .

masih menceritakan destinasi ketiga , di Melaka . tapi dalam hari kedua .

semalaman tidoq di hotel , hilangkan penat lenguh semua laa .


pagi tu jalan2 kat kawasan bandar Melaka ni .

pusing sana , pusing situu . tengok pemandangan waktu pagi .

yeahh , memang menarik pagi kat sini . tenang ja .

tak ramai orang lagi . so , waktu ni la seronok nak masuk kapal tuu .

muzium samudera . senang nk snap gambaq time orang tak ada .

nak snap situ boleh , sini boleh . rilek tanpa berebut2 . hehe .



tengok , memang tak ramai lagi kan .


bersama hang jebat . ceq hang faiz . hang , hang apa ? 


saya ialah kapten kapal . sila beri kerjasama :P


terbaek der .


ni lah family aku . macam2 karenah . haha .


lepas ja kat sini , p plak bangunan depan dia tu .

apa entah nama nya . tempat jual2 tu laa . aku pun dah tak ingat .

tak la lama sangat kat sini sebab hari ni target hari ni nak sampai johor bharu plak .

banyak lagi tempat nk p lagi2 nak naek menara taming sari .

dan akhirnya , hajat nak naek menara taming sari tercapai jugak .

mulanya macam cuak jugak nak naek . tengok tinggi semacam ja .

lagi2 orang yang keluaq dari menara tu semua muka pucat lesi .

tapi alang2 dah sampai , tak kan x mau naek pulak . satu kerugian kan .

cuma ibu ja yang tak mau naek . hehe .


cuma RM10 sorang . x dak la mahai sangat kan .


bersiap nk berlepas . cewahh .


pemandangan dari atasssss . 


rilek ja budak ni jenguk bawah dengan penuh keberanian . aku ? lalalalaa . 


aku pun berani laa . HAHA .

aku tunggu nak naek menara tak la lama . sat ja . tak sampai pun 5 minit .

maybe sebab pagi lagi . orang pun tak la ramai lagi .

cuma ada la rombongan budak2 sekolah sebelum tu . tataw dari mana .

1st time merasa naek benda alah ni , rasa nya tak la cuak sangat .

rasa macam naek menara aloq staq lagi cuak . serius ni .

walaupun menara aloq staq tu tak tinggi mana . tinggi lagi menara taming sari .

em , maybe sebab naek menara aloq staq kena diri . yg ni duduk ja . .

sampai atas , dia berpusing . dalam 10-15 minit jugak la .


kemudian , saja jalan2 kat kota A Famosa tu .

tapi aku malaih nak naik . lenguh kaki berjalan malam tu terasa lagi .

setakat lepak2 kat bawah tu ja . tu pun tak larat . hehe .



nmpak kan kelenguhan di kaki ceq . HAHA .


adik-adik :)


saya dan jam . jam dan saya . emmm :D

lepas jalan2 kat sini , aku pun terus kan perjalanan ke destinasi seterusnya .


destinasi keempat : Muar, Johor.

yeahh . tempat ni tak banyak berubah . masih macam dulu aku p . 

cuma time dulu aku p , setakat singgah sat ja . jenguk pak cik kat sini .

kali ni baru laa sempat jalan2 kawasan Bandar Muar ni .

yang menarik masa nak p sini , semua rumah pasang area tv panjang .

ya , memang pelik bagi aku . tapi mungkin org sini dah biasa .

pelik la bg aku sebab mana pernah jumpa area tv panjang tinggi bangunan 3 tingkat .

tapi nampak unik . boleh jadi tarikan woooo . hehe .

dan masa perjalan ke Muar ni , aku ternampak >


fuhh . Henry Gurney der . tak nak apply ? haha.

sampai kat Muar , jalan2 kat Bandar tu , makan tengah hari then kena bergerak .

sebab target nak bermalam kat Johor Bharu . tak kan nak lepak sini lama2 .


destinasi kelima: Johor Bharu.

wahh , akhirnya sampai juga di Johor Bharu .

kira awal laa jugak . dalam lingkungan pukul 5 lebih .

tapi masa sampai tu dah pun hujan . jalan pun boleh tahan la sesak nya .

ayah pun cerita la zaman muda2 dia . sebab dulu dia kerja kat singapore .

dia cerita macam2 pasai JB ni . sejarah JB la tu . HAHA .


aku 1st time sampai JB , memang terasa janggal dengan "atmospera" kat sini .

cewahhh . ayat aku ni . fuhh . kemain lagi aku . HAHA . 

emm , dah la jalan jem satu hal . pemandu kat sini pun agak pelik .

contohnya : kita nak masuk simpang atau nk tukaq lorong , depa ni punya la payah nk bagi laluan .

kalau macam kat KL , depa macam lagi sporting la nak bagi laluan .

*mohon jangan banned , bash e.t.c trhdp saya . ni atas pengalaman saya .


okay , aku teruskan kembali dengan bab mencari hotel .

mencari hotel pun dah jadi satu hal . kena plak time tu hujan .

so , ayah amek keputusan . ayah call member2 dia . dan depa suh cari kat Skudai .

Skudai dgn JB tak la jauh sangat . kan ?

cuma time kami nk p Skudai tu orang baru kluaq kerja .

punya banyak moto dan kereta dari singapore sana . fuhh .

dan akhirnya dapat jugak check in hotel . tu pun dah pukul 7 lebih .


malam tu ingat nak p jalan2 kat kawasan Skudai . jenguk2 suasana kat sini .

tapi tetiba teringat ada game Malaysia VS Thailand . 



so , tak jadi laa p mana2 . lepak dalam bilik sambil tengok bola .

ayah pun penat drive dari Melaka ke JB . jauh jugak tuu .

amek kesempatan malam tu untuk berehat pulak . hilangkan semua penat .

er , rasa nya sampai disini saja lah hari kedua . 

esok aku kembali dengan hari ketiga . yeahh !


bersambung . . . . . . . . . .


P/S : esok sambung lagi karangan aku . HAHA .

8 comments:

Mohd Lokman Bin Ramli said...

selamat datang ke melaka.. ^_^

Cik Yaya said...

wahh beshnyer jalan2..
yaya mgu depan bru nk bcuti g Melaka..hehe..

-cuti2 Malaysia..^,^-

Shazrizal Shahmy said...

WoW Melaka....Dah makan ikan bakar kat sana...best WooOO

eimuizduaf said...

Welcome to Malacca . Ohohohoh :D

bukankosong said...

melaka & ABC

oh rindu! ABC dia best!

NUR SABRINA FIRZANAH said...

waa syoknya dia berjalan huhu :)

: : DRAMA KING : : said...

Mohd Lokman Bin Ramli : thanks . seronok di Melaka :D

cik yaya : best kat sini . mai laa cepat . kalau bgtaw awal2 , leh p sama2 :D

Shazrizal Shahmy : hehe . tak sempat pun . banyak bnda laen nk wat . laen kali baru nk merasa :)

: : DRAMA KING : : said...

eimuizduaf : terima kasih . org melaka ka ?

bukan kosong : tak sempat nk merasa ABC sana laa . menyesai plak .

sabrina : holiday . hehe .