Friday, 21 December 2012

: : holiday (hari ketiga) !

sambungan episod lalu .

fuhh . penat lelah lenguh semua dah dibuang malam tadi .

iya la kan . tak p mana pun malam tu .

duk dalam hotel dan tengok bola ja . *hampa malaysia kalah~

lagi pun , kesian kat ayah drive jauh . dari Melaka ke JB .


em , awal pagi lagi kami dah kluaq . p sarapan dulu .

perut kena kenyang . baru la seronok nak p berjalan . hehe .

masih dalam destinasi kelima: Johor Bahru .


lepas ja makan , terus ke bandar JB sebab hotel aku kt Skudai , bukan kt JB .

so , masa nak p ke JB , perasan la macam2 mall kat tepi jalan ni .

punya la banyak mall . tu belum sampai bandar lagi .

bila sampai ja bandar , jalan tak jem mana pun . maybe sebab pagi lagi .

so , ayah pun parking kereta kat City Square .

pakat berjalan laa . p sana , p sini . lepak kat plaza seni .



daulat tuanku :)


belakang sana tu JB Sentral . right ?


plaza seni~


dalam City Square . hee .

habis ja jalan2 kat sini , bermula satu kisah yang tak terduga .

belum pernah terjadi lagi perkara macam ni kat kami sekeluarga .

okay , masa kami parking kereta , kami naik ke plaza ikut jalan lain .

masa nak mencari kereta , kami turun ke parking ikut jalan yang lain .

so , jenuh la nak mencari kereta . memang ingat nombor tiang .

siap hafal lagi tu . "C23" . yang jadi masalah nya , terlupa kaler tiang .


tiba-tiba ja aku kata kaler tiang tu biru . .

so , semua pakat cari tiang biru laa . tak pandang dah kaler oren , hijau bagainya la .

cari dan terus mencari , tak jumpa2 jugak .

tiang kaler biru memang jumpa . tapi nombor C23 tak ada .

ibu dgn adik2 aku dah penat dah . jalan sana tak ada , sini pun tak ada .


tanya kat pak guard , haram jadah la tak faham . 

semua bangla , vietnam , indon dan macam2 . memang tak leh pakai langsung . 

kesudahannya , berpecah laa . masih mencari tiang kaler biru .

aku dah malaih nk cari tiang biru . aku cari kaler lain plak .

ya , akhirnya jumpa jugak setelah SETENGAH JAM mencari kereta .

rupa-rupanya kaler tiang tu warna oren .

arghhh . boleh gila dibuat nya taw . HAHA .


then , kami pun ingat nak balik hotel dulu . mandi dan rehatkan badan .

tapi masa OTW balik , ternampak satu bangunan besaq yang terbiaq .

cantek bangunan tu . tapi sayangnya la , sudah bankrap gamaknya .

JB Waterfront Lot 1 .

singgah sat kat tepi tu . tengok2 pemandangan kat sini .



ni ialah singapura .


dan ini pula ialah Johor Bahru .


saya di Johor Bahru berlatarkan Singapura :)


elok ja aku nak blah dari sini , nampak dah awan mendung nak mai .

ohh , bakal hujan lagi petang di JB .

bergegas la nak pulang ke hotel . tapi sempat singgah sat kat Danga Bay .

tengok suasana kat sini , tak banyak beza pun macam Lumut . 



nampak tak dah renyai tuu .


besaq woo binatang tu . HAHA .


disebabkan hujan pun dah turun , ayah kata malam ni kita mai lagi . hehe .

masa nk balik ke hotel , aku ada perasan Angsana Mall . 

tengok jam pun masih awai lagi . cepat2 suh ayah singgah tengok mall ni .

elok plak time ni ada Pameran Kraftangan 2012 .



sempat lagi utk sapa yg nak p . 


nombor tiang . elak kejadian sebelum ni terjadi lagi . HAHA .


ini la Plaza Angsana :)


dalam Angsana ni , rasa2 nya macam Ipoh Parade laa .

cuma aku tertarik dengan satu kedai kamera ni . 

sebabnya harga lens yang depa letak jauh gila murah dari Low Yat atau kedai kamera kat sini .

kalau la ada duit time ni , memang aku amek terus .

bukan senang nak mai sini lagi . dah la jauh plus murah plak tu .


habis ja jalan kat sini , balik ke hotel laa .

mandi dulu , berehat sat . malam nanti baru la kluaq balik .


malam tu , p la jalan2 kat JB balik . dah tak hujan . hujan sat ja .

singgah sat kat Pasar Karat . punya la meriah kat sini .

Pasar Karat ni macam Gerbang Malam Ipoh laa .

tempat orang jual2 tu laa . baju , kasut , jam , beg , topi . . .

cuma kalau kat Ipoh , straight ja pasar nya . kat JB , berbelit2 .


habis berjalan kat sini , p pulak Danga Bay .

yang syok kat sini , ada fun fair . macam Pirate Park la .

tataw nak naik apa pun . dah besaq tua macam ni .

last2 , naek kereta api . pusing2 kat kawasan Park tu . 



kereta api ku berbunyi . lalalaaa~


peace yoo !

waktu beli tiket kereta api ni , cuma beli 5 ja . ayah kata dia tak mau naek .

then , aku suh la ayah tangkap gambaq kami yang naik ni .

ayah pun tangkap laa . snap sana , snap sini .

lepaih tu , ada satu family depan kami mintak ayah tangkap gambaq depa jugak .

tak kan nak tolak kot . so , ayah pun tangkap la kan gambaq depa .


tiba-tiba , kereta api nak berjalan dah . kamera orang ada dgn ayah lagi .

elok ja kereta api jalan sikit , ayah terus naik sekali dengan kami . duk sebelah adik

kami punya la gelak sakan . dah la tak ada tiket , ikut dia ja nak naek sekali .


habis tu , pusing2 kat kawasan sini . tengok ada kapal belayar .

tapi tak leh naik sebab ada orang dah booking .

kalau hari lain , boleh naik . kena bayaq berapa entah .

nanti dia akan pusing laa dekat kawasan situ . kalau ayaq surut , lg lama la .


dah penat pusing2 kawasan tu , masa utk pulang ke hotel utk berehat . 

makna nya , kami bermalam di Johor selama 2 malam .


bersambung . . . . . .


P/S : lenguh weyhh duk taip ja . HAHA .

6 comments:

Cik Yaya said...

ewahh beshnyer jalan....
amboi besa natang ketam kt blakang tu ea..hehe

Aku Budak Kampung said...

dah dekat JB pun payah nak ke sana... sebabnya dh duduk dalam rumah, tahap kemalas melampaui batas. kihkihkih.

SyamimiNazifa said...

lamanya cari kereta :D

Payeh Kuced said...

aku kemain lagi baca nak tau wane apa sebenarnya tiang tu... ko tak mention pulak eh...

best aku tgok holiday hang ni... muhun beli souvenir dan pos :) hahahaha

: : DRAMA KING : : said...

cik yaya : hehe . memang besaq . kalau goreng pun sodap . HAHA .

aku budak kampung : wahh , orang JB baca post kita . hehe .

syamimi : menyesai dah . haha .

payeh : aku dah update dah . baca2 . haha . hg x p holiday jugak ? aku tgh cuti .

Payeh Kuced said...

bagi aku, hari2 holiday.. holiday dlm air hujan :)