Tuesday, 18 December 2012

: : holiday (hari pertama) !

lama sungguh tak update blog . bukak pun jarang . hehe .

saja kali ni nak post something . lagi2 lepas holiday ni .

penat tu masih terasa . lenguh2 badan lagi ni taw .


okay , bermula la kisah holiday aku  . holiday kali ni p Melaka , Johor dan KL .

sambil2 tu , singgah la jugak kat kawasan yang best dan menarik .

ayah amek cuti awai lagi . punya la semangat nk p jenjalan .

ingatkan nk p holiday awai , tetiba ayah ada interview .

nak wat camna . interview tu penting . kenaikan pangkat .

so , kena enjak la cuti ni .


destinasi pertama : Bukit Malawati .

disebabkan aku p hari rabu , so memang boleh la naek bukit tu dengan kereta .

kalau hmpa p hari sabtu ahad , mintak maaf banyak2 la nak naik dgn kereta .

hmpa kena menapak berjalan kaki dan berpeluh2 laa .

pemandangan atas sana memang cantek . banyak kera . haha .



meriam yang memang orang akan tangkap gambaq bersama :P


adik-adik aku yang nakai . abg dia ja baek :D


rumah berapi . ehh ? 


angah dengan kera . kera dengan angah . er . . .

jinak jugak kera , beruk , babun , monyet kat sini . boleh usap . tapi aku takut .

tak pasai2 hilang jari aku nanti . HAHA .

lepak sini tak lama pun . sebab perjalanan masih jauh .

kena sampai target nak bermalam di Melaka . 

kalau lepak lama2 , memang tak sempat la nk cari hotel dan bagai nya laa kat Melaka .

so , teruskan perjalan . . .


destinasi kedua : Nilai 3

ibu nak shoping plak kat Nilai 3 . so , ayah pun singgah la sat .

lagi pun , Nilai kan dalam perjalanan ke Melaka .

nk sampai Melaka pun tak jauh mana dah . tapi dah lapaq , singgah jugak laa . 

makan tengah hari kat sini , sambil tengok2 apa yang patut nak beli .



view sebelum masuk ke Nilai . hmpa perasan dak ?


ni dekat textile walk . 


lepak kepenatan berjalan . hee .


kat Nilai ni , memang dunia shopping bagi perempuan laa .

punya la banyak baju2 , tudung2 , beg dan seangkatan dengannya la .

memang ibu aku suka laa . beli tu , beli ni . fuhhh .

er , nanti bila aku dah kawin , nak bawak isteri mai sini laa .

*entah bila la tu . HAHA .


destinasi ketiga : Melaka .

akhirnya , sampai jugak Melaka . tu pun dah petang dan hujan . 

sempat la cari hotel . check in hotel , mandi2 , rehat sat , malam tu baru kluaq balik .

malam tu , jalan2 kat kawasan hotel . saja syok berjalan kaki . hehe .

jalan kat tepi sungai ja . jauh woo kami sekluarga berjalan . lenguh kaki habis . .

dari kampung morten sampai la dekat orang naik bot tu .

pemandangan memang cantek laa . semua lampu liplap liplap . HAHA .


serius laa . memang cantek kan .


ibu tengok monorel . . pelik gamaknya . hee .


ni dari kampung morten . kami berjalan~


MERDEKA ! umah depa kemain lampunya . fuhh .


pirate park !


air pancut ni ikut lagu . elok kami nk bergambaq , lagu habis . HAHA .

ni baru cerita dekat kawasan yg kami jalan kaki . kawasan tepi sungai .

memang jauh sangat2 kami jalan . jenuh jugak laa nk cari jalan balik ke hotel .

tapi nak balik ke hotel tak susah mana pun sebenaqnya . 

ayah suh ikut jalan raya . kalau ikut jalan tepi sungai tu , memang jauhh sangat2 .

lepas tu , kami naek kereta p lepak kat dataran pahlawan sat . 

cantik malam2 kat sini . dengan beca nya , menara taming sari .



beca kat dataran pahlawan . dengan lampu beserta lagu lagi tuu .


menara taming sari . bulatan baru nak naik . 


ingat nak naek menara malam tu , tapi ramai plak . lagi pun dah nk tutup .

ayah cakap , esok pagi ja laa naik menara tu . boleh tengok macam2 kalau pagi .

inilah holiday hari pertama .

nanti aku sambung karang balik untuk hari kedua . 


bersambungggg . . . . . . . . . . . 


P/S : penat nak taip panjang2 weyhhh :D

3 comments:

JungRara said...

seronoknya cuti2 malaysia :-) kera2 kat bukit tu memang terlebih mesra kan...lagi2 if kita bawak makanan

SyamimiNazifa said...

datang melaka meh lah datang tempat mimi :D

: : DRAMA KING : : said...

jungrara : yeahh . kera kat situ tak macam kera dekat Taman Paya Bakau, Lumut . agak nakal kera kat sini .

syamimi : wahh , org melaka nihhh :D