Tuesday, 9 July 2013

: : Masterchef Pengakap

: : sempena nak puasa ni , kena la berlatih memasak dulu .
nanti senang la nak masak time sahur . cewahh .
dan elok sangat laa tetiba pengakap ada wat program masak .
tapi masak ni khas untuk dalam hutan laa . 
boleh kot aplikasi utk dalam bilik . hee .

sebenaqnya , kami pun main taram ja masak ni .
hmpa ingat kami ni pandai masak ka ? 
ehh , pandai la jugak bab masak ni .
tapi bila da masak masakan hutan lagi la banyak merapu .
kalau masak kat dapuq , boleh la jugak gagah lagi . 
maklum laa , kami kan semua masterchef . hee .
ada ja la kelas lain yg join aktiviti ni .
sebabnya lecturer yang sama ajaq . tu  la kena join sekali tuu .

mulakan pembakaran terbuka . HEHE .

aku hentam ja potong buluh tuu . nak masak nasi dalamnya .

ni ja la kerja aku . potong , potong dan memotong .
boleh jadi tok mudim ni . hehe .

ketua pengakap terbaik . *yg kanan eahh . yg kiri bendahari ja .

jaga ayam panggang bagainya laa .

seronok ja aku dengan yep main2 ikan ni .
padahal aku bukan makan ikan pun . *tak reti aihh . haha

dak kelas K1 punya . masak nasi tuu .

bagus depa ni . rajin ja semua .

dak K9 . cikgu2 mngajaq b.cina pun terer masak .
hmpa jangan main2 .

awai depa siap . kami ? emm . HAHA .

ehem2 . lalalalaa :P

haaa , kami duk main buluh lagi . tak masak2 lagi . HAHA .

arif dah nak siap pun masak .

sedap tu kalau makan . *esok jgn tgk gambaq ni . dah start puasa . HAHA .

kami masih menunggu nasi masak . awai laa sangatttt . 

aku ? lagi banyak makan dari hidang kat lctrer . fuhh .

last2 ni ja yg tinggai utk lctrer rasa . hebat kan ?

ni dak kelas lain punya . nmpk sedap ja .

kemas jugak depa buat .

sebenaq nya , banyak lagi makanan . sebab setiap kelas ada 3 sekawan .
yg join memasak ni , ada 3 kelas .
jadinya , sepatutnya akan ada 9 sekawan la kan .
dan 9 hidangan jugak laa .

tapi dak2 kelas aku ramai yg tak ada .
sebab depa p tengok anak bulan kat baitul hilal .
buat ikut dan ja . janji sedap . HAHA .


NotaKakiMaki : time bulan posa , jgn terliur plak tgk gambaq2 ni :P

13 comments:

Tetamu Istimewa said...

Macam best ja. Huhuhu kalau tengok masa bulan puasa memanglah terliur.

Nao Mei said...

Alahai siannya rupa adik-adik cik akak masak tu....kenapalah tak masak nasi dengan cara bakal lemang..hihi....:)

sian cik akak tengok cam tu..hahaha

JungRara said...

wow..best giler dapat masak2 gini =)

Siti fironika said...

salam..perkhemahan unit beruniform ke?..study kat IP mana erk?..

Norcahaya Ali said...

masak ramai2 dgn kawan mmg best , happening ja

Faiz Hafizy said...

Tetamu Istimewa : best sangat2 . enjoy ja kami masak . hee .

Nao Mei : cik akak , sy hentam ja . kalau ikutkan hati , nak ja masak dlm rice cooker . hihi .

JungRara : pengalaman yg menarik sebelum puasa . nnti time puasa duk teringat ja . haha .

Siti fironika : tidak laa . saja ja lctrer sy wat program ni . lctrer sy kan pesuruhjaya pengakap negeri KPKLM . tu yg rajin tuu :)

Norcahaya Ali : fuhh , mmg happening gila kami ni . hihi .

Nurzulaiqa Nazri@Professor said...

wow..best22 masak cenggini...lagi sedap..makan ramai2 plak tu

Shafiqah Norshahfandi said...

waa, pro betul. nampak macam kat restoran plak masak XD

june mohd said...

sekali sekala best jugak masak cara pengakap ni kan...teringat zaman camping kat sekolah dulu...ada yang xdapat makan coz nasi mentah, lauk rentung...hihihhh..pengalaman indah tu :-)

Teena Tna said...

wah, bestnya dapat join kem mcm ni..kat dalam hutan betul ke ni?

Faiz Hafizy said...

nurzulaiqa : mmg syok taw buat benda2 mcm ni . nmpk penat , tapi enjoy sbenaq nya :)

shafiqah : hihi . biasa laa . tgk orang laa .haha

june : wahh , mesti semua ada pngalaman cmni kan . seronok kan ?

teena : bukan kem ni . tapi saja2 ja buat . kat tepi2 tapak PULAKO ja ni :D

Tasneem said...

wahh bestnya. teringin nak rasa nasi dalam buluh tu. ^^

Aida Ismail said...

Wow sedap tu! Susah kot masak dalam hutan. Challenging! Haha~ Tak sesenang masak kat dapur.